Sivilce Tedavisi

Sivilceler,  gerçekten canımızı sıkan küçük şeyler.  Sivilce tedavisi çok da zor değildir ama biraz zaman ister. Ama öncelikle şunu unutmayın, sivilce kadın, erkek ve çocuk bir çok insanın yaşadığı bir problem. Sivilceler  yüzünden canınızı sıkmaya ve hatta onlardan utanmaya hiç gerek olmadığını kendinize hatırlatın.

Sivilce Nasıl Oluşur?

Hepimizin bildiği gibi cilt üzerinde küçük gözenekler vardır. Yağ bezlerinin ürettiği sebum bu gözeneklerden dışarı atılır. Yağ bezleri çoğunlukla düzgün çalışıp bu gözeneklerden atılabilecek oranda sebum üretirler. Ki bu cildin kendini koruması için gereklidir. Ancak zaman zaman bir gözenek çok fazla sebumla dolar ve tıkanır. Bu sebum dışarı atılamayıp kıl kökünde birikirse sivilce oluşur. O bölgede bakteri üremeye başlar ve küçük iltihaplanmalarla o bölgede cerahat oluşur. Sivilcenin içeriğinde sebum, bakteriler ve ölü deri hücreleri vardır.

Sivilceler Nasıl Yok Edilir?

Sivilce tedavisi sabır gerektiren bir süreçtir. Hemen sonuç vermez. Tavsiye edilen tedaviyi 8 haftaya kadar uygulamak gerekebilir. Bir de unutulmaması gereken tedavinin  sonlarına doğru sivilcelerde bir artış olabilir, bu sizi yanıltmasın. Eğer yağ bezlerinizin çalışmasında bir anormallik yoksa aşağıdaki tavsiyelere uyarak kısa süre içinde sorunsuz bir cilde kavuşabilirsiniz.

  • Sağlıklı ve dengeli beslenin.
  • Bol bol su için. Su cildin esnekliğini artırır. Bu da atıkların gözeneklerden daha rahat çıkmasını sağlayacağı için, gözeneklerde sebum birikintisi olmaz. Diğer bir deyişle sivilce oluşmaz.
  • Küçük egzersizler yapın. Tempolu bir yürüyüş, evde yarım saat sürecek aerobik hareketleri ile kan dolaşımınızı hızlandırabilirsiniz. Bu şekilde cildinize yeterli miktarda oksijen ulaşacaktır.
  • Güneşin sivilceleri kuruttuğu efsanesi malesef uzun vadede koca bir yalan. Güneş cildinizi kuruttuğu için ilk anda öyle hissedebilirsiniz ama uzun süre güneşte kalmaz cildinizde küçük kabarcıklar oluşmasına hatta cilt kanserine neden olabilir.
  • Sigara ve alkol kullanımını azaltın. Sigara vücuttan C vitaminini uzaklaştırır. Alkolde deride kırmızı noktalar oluşmasına sebep olur, damarları genişletip kaşıntı yapar.
  • Yüzünüze gereksiz yere dokunmaktan kaçının. Her dokunuşunuzda ellerinizle yüzünüze bakteri transfer ediyorsunuz.
  • Makyajınızı temizleyin. Çoğu kadın makyaj temizlemeyi sabaha bırakır. Ancak makyaj malzemeleri cilt gözeneklerini tıkadığı için sivilceye zemin hazırlar. Yatmadan önce mutlaka makyajınızı temizleyin.
  • A vitamini açısından zengin beslenenlerin daha az cilt sorunu yaşadığı tespit edilmiş. Havuç, yeşil biber, domates, patlıcan, elma, armut, kereviz, yeşil fasulye, lahana, karnıbahar gibi sebze ve meyveler A vitamini yönünden oldukça zengindir. Öğünlerinize bu gıdalardan eklemeye, mümkün olduğu kadar taze tüketmeye çalışın.
  • Terlediğiniz zaman mutlaka duş alın ve kıyafetlerinizi kuru olanlarla değiştirin. Bakteriler nemli ortamları severler. Vücudunuzu terli bırakırsanız daha çok bakteri üreyecek anlamına gelir.
  • Stresten uzak kalmaya bakın. Malesef stres cilt problemleri üzerinde önemli bir etken. Hayatınızdan stresi uzak tutmaya çalışmalısınız.
  • Nemlendirici kullanıyorsanız yağ içermeyen nemlendiricileri tercih edin.

 

Benzer Konular :

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir