Panik Atak Nedir?
Panik Atak – “Cehalet Mutluluktur!” sözü gerçekten doğru mu? Bilgiye ulaşmak bu kadar kolay olmasaydı Panik Atak Nedir? ya da “Panik Atak mıyım?” gibi soruları sorar mıydınız? Her neyse teknolojiyi daha sonra tartışabiliriz. Bugünkü konumuz yoğun hayat temposundan kaynaklanan “Panik Atak”. Sorumlulukların artması, iş temposunun yoğunluğu, geçim sıkıntısı, duygusal travmalar ve çıkış yollarının kapalı gözükmesiyle ortaya çıkan genellikle psikolojik temelli bir rahatsızlıktır. Fiziki rahatsızlıkların da panik atak nöbetlerine sebep olduğu bilinmektedir.
Psikolojik ve Fiziksel rahatsızlar sonucu kişi; kaygı, korku ve endişe duygularını yüksek seviyede yaşamaya başlar. Kimsenin kendisini anlamadığını ve kendisine yardım edemeyeceğini düşünür. Kısacası kendisini yalnız ve çaresiz hisseder. Çevresinden gelen “Sende iyiden iyiye hastalık hastası oldun” şeklindeki yaklaşımlar hastanın kendini kötü hissetmesine sebep olur. Hasta yakınlarının dikkatli davranması gerekir. Özellikle uzman bir hekime gidildikten ve “Panik Atağın” psikolojik olduğu tespit edildikten sonra hasta yakınlarının tavırları genellikle değişir. Fiziki bir rahatsızlığın olmadığını öğrenen yakınlar hastalığı önemsememeyi ve hasta üzerinde baskı oluşturmaya başlarlar. Zaten kendisini yalnız hisseden hasta daha da derinlere inebilir ve atakların şiddeti de artabilir. “Panik Atak” önemsenmesi ve ciddiye alınması gereken bir rahatsızlıktır.
Panik Atak Hangi Yaşlarda Ortaya Çıkar?
En az riskli gurup çocukluk çağını yaşayan guruptur. Çocuklukta oldukça az rastlanan bir hastalıktır. Görülmeye başlandığı ilk yaş gurubu ise 18-25 yaş arasıdır. Gerçek anlamda ortaya çıktığı, hastanın yaşam standardını tamamen olumsuz etkilemeye başladığı yaş gurubu ise 30’lu ve 40’lı yıllardır.
Panik Atak Belirtileri
Panik atak hastaları ölüm korkusu ve endişe yaşadıkları için sosyal hayata girmekte zorlanırlar. Yabancıların zarar vereceklerini düşündükleri için uzak durmaya çalışırlar. Güvensizlik, korku ve sosyal hayattan uzak durmak yalnızlığa sebep olur ama öte yandan yalnız kalmak istemezler. Kısır döngüye girerler. Sosyal yaşantıları, iş hayatları ve özel hayatları ciddi anlamda zarar görmeye başlar.
Az öncede bahsedildiği gibi hasta yakınlarının da ellerini ve eteklerini çekmesiyle hasta kendini tamamen yalnız hissederek içine kapanır. Kaygılar, korkular ve dolayısı ile “Panik Atak” şiddeti artar. Ataklar 5-45 dakika arası sürebilmektedir. Panik atak nöbetleri fiziksel olumsuzlukları da beraberinde getirir. Tanı konulana dek baştan aşağı chek-up yapılmak zorunda kalan hastalar vardır. Birbirini tetikleyen ya da birbirinden bağımsız olan belirtileri vardır.
Panik Atak Belirtileri Nelerdir?
Kendi kendinize teşhis koymadan önce uzman bir hekime muayene olmanız tavsiye edilir. Farklı rahatsızlıkların benzer belirtiler gösterebileceğini unutmayın.
- Kalp atışlarının güçlenmesi ve çarpıntı
- Göğüste sıkışma ve ağrı
- Hissizleşme ve kendini ifade edememe
- Nefesin kesilmesi, soluk alma güçlüğü
- Ölüm korkusu
- Başkasının kendisine zarar vereceği endişesi
- Karıncalanma ve uyuşma
- Yaşananlara anlam vermekte zorlanmak. Gerçekle duyguların birbirine karışması
Panik Atak Tedavisi
Psikoterapi ilk tedavi yöntemi arasında gösterilebilir. Rahatlama teknikleri, ilaç kullanımı, nefes düzenlemesi vb. gibi yardımcı teknikler hastalığın tedavisinde diğer önemli yöntemlerdir.
Panik Atak Tedavisi E-kitap
Son yıllarda ülkemizde de rağbet görmeye başlayan elektronik kitaplar her alanda hayatımıza değer katıyor. Panik Atak Formülü PDF olarak hazırlanmış bir e-kitaptır. Panik Arak Formülü PDF yazımızda kitabın detaylarını bulabilirsiniz. Bence kitabın iki önemli artısı var. Birincisi hasta yakınları için. Hastalığı ve nöbetleri tanımak, yakınınıza yardımcı olmanızı kolaylaştıracaktır. İkincisi ise Panik Atak nöbeti geçirenlere. Okuyarak, öğrenerek hastalığı tanıyabilir ve kendinizi tedavi etme fırsatı yakalayabilirsiniz. Kitabı incelemek ve detaylarını okumak için buraya tıklayın.
Benzer Konular:
Yorumlar