Güvercin hastalıkları ve belirtileri hatta tedavileri, ilaçları hakkında çözüm arıyorsan bu yazıyı mutlaka okumalısın.
Güvercin hastalıkları neredeyse tüm güvercin yetiştiricilerinin en büyük derdi. Çünkü güvercin hastalıklarını ve belirtilerini, hastalığın son aşamasına gelmeden önce anlamak gerçekten çok zordur. Belirtiler hem çok geç fark edilir hem de birçok hastalığın belirtisi o kadar birbirine benzer ki, yetiştirici doğru teşhisi yapabilene kadar güvercinin ölmek üzere olmasına çok az kalmıştır artık. Zaten birçok hastalık türünde hastalığa yakalandıktan sonra kuşu sağlığına kavuşturmak imkânsız gibidir. 100 güvercinden 98’i muhakkak ölür. Mesela sallabaş, en fazla ölüme sebep olan hastalıkların başında gelir. Kuşu kurtarıp ölümden döndürecek dahi olsanız bu kuş ömrünün sonuna kadar sinir sistemi bozukluğu yaşayacaktır. Hastalığın taşıyıcısı olarak yaşamaya devam etmesi de büyük sıkıntıdır yetiştirici için.
İshal, göz hastalıkları, göz sulanması gibi belirtilerin birçoğu hemen hemen her hastalıkta karşımıza çıkar. Dolayısıyla tam bir teşhis yapıp ona uygun tedaviye başlamak ta zor.
Güvercin hastalıklarına karşı onlar ne yapıyorlar?
Bazı yetiştiriciler sürekli güvercin hastalıklarıyla uğraşırken kimi yetiştiriciler bu konuda neden hiç sıkıntı çekmiyor? Güvercini satın alma aşamasında şansları yaver gidip hep sağlıklı kuşlara mı denk geliyorlar?
Bu kaderci yaklaşım birçok yetiştiricinin olayı basitçe geçiştirdiği bir bahane ama maalesef olay şans falan değil. Akıllı hamleler yapıyor ve güvercinlerine bazı özel metotlar uyguluyorlar. Cevap bu kadar basit!
Tabi ki bu bilgileri paylaşmayıp çoğunlukla kendilerine saklıyorlar. Haksız da sayılmazlar. Ne de olsa yarış sezonu güvercinlerine rakip olacak güvercinlerin de çok sağlıklı olmasını istemiyorlar. Sadece kendi kuşları sağlıklı olsun ve rakiplerini bir bir elesin istiyorlar.
Güvercin hastalıkları ve Ramazan Hoca’dan tüyolar
Hastalıksız güvercin yetiştirmeyi başarmış bu yetiştiriciler her sokak başında karşımıza çıkmazlar. Çünkü gerçekten sayıları çok az. Bu işe yıllarını vermiş, usta yetiştiriciler bunlar.
Ramazan Hoca bizim bir numaramız. Ülkemizdeki en önemli güvercin yetiştiricilerinden biri fakat artık sadece menajerlik hizmeti veriyor. Hatta geçtiğimiz günlerle elindeki tüm kuşlarını çok ciddi rakamlarla sattı. Bu arada herkese kuş satmıyor. Kuşlarına kendisi gibi düzgün bakabileceklere veriyor sadece. Ayrıca; O bu bilgileri kendisine saklayanlardan da değil.
Usta yetiştirici Ramazan Hoca her zaman şunu söyler;
Güvercin yetiştiriciliğinde başarının ilk kuralı; hastalıkları önleyebilen bir yetiştirici olmaktır.
Bunu nasıl başardığının tüyolarını kendisinin yazdığı kitaptan mutlaka okumalısınız.
Tıklayın >> Posta Güvercini Yetiştiriciliği Kitabı
Yorumlar
paran yoksa bilgide yok tebrikler ustalar hevesim kaçtı yarış işinden
Adam yıllardır çevresiyle bedava bilgi paylaşıyor Özkan. İnsaf..!
çok pahalı neden biraz daha uygun fiyata satmıyorsunuz ki
Merhaba Selçuk, bir dönem 60TL’ye satılıyordu. O dönem de ‘çok pahalı’ diyenler oldu. Yani bu adamın 27 yıllık tecrübesi ne kadar eder sizce??? Kaldı ki Ramazan Hoca, ‘Bu işi ciddiye alan kendini buna adayacak adamlar benden öğrensinler, diğerleriyle işim yok’ diyerek kitabın fiyatını daha da arttırmayı düşünüyor. Bu arada; e-kitap ekibine mail atıp ‘Çok pahalı, indirim yapamaz mısınız?’ diyenlerin maillerinin altında iphoneumdan gönderildi ibaresi görmüşler çokça. İkibin liralık telefon kullanıp, adama bu maili yazmak da ayıptır
Kitabın içeriyi tam olarak nedir. İçindekiler diye bir bilgi verirmisiniz. Tabiki tecrübeyi satın alamazsınız. Fiyat hakkında yorum yapmıcam.
Kuşa 2 bin 3 bin veriyorsunuz 100 liramı gözünüze batiyor. Emek var emek.