Yavru güvercin bakımı nasıl yapılır?

Yavru güvercin bakımına geçmeden önce, güvercin yavrusu kaç günde yumurtadan çıkar, kaç günde büyür, ne zaman yeme düşer, nasıl beslenir, ne zaman uçar gibi konulara sırasıyla değinip bir güvercin yavrusunun gelişimini güzelce anlatalım. Bir güvercinin yaşam süreci şöyle ilerler; anne ve baba güvercin Ocak ayının başı gibi eşleşmiş ve döllenme sağlanmış olursa yaklaşık 8-12 gün sonra yumurtlama oluşur. Bundan yaklaşık 16-19 gün sonra da yavru güvercinin yumurtadan çıkışı gerçekleşir. Yavru güvercin yumurtadan çıktıktan sonra ilk bir hafta boyunca ebeveynleri tarafından güvercin sütü ile beslenir. Güvercin sütü ebeveyn kursağından gaga yoluyla yavru güvercine aktarılan, protein değeri yüksek olan salgının adıdır. İlerleyen zamanlarda da yavru, ebeveyn tarafından beslenmeye devam eder ama bu sefer yavruya ilk hafta olduğu gibi tamamen sindirilmiş değil yarı sindirilmiş yem (güvercin sütü) aktarılır. Yavru güvercin annesiz kalmış  ya da başka bir sebepten bu sütü alamıyorsa yavru güvercin maması kullanabilirsiniz.

Yaklaşık dört hafta/bir ay boyunca yavru güvercin bakımı ve beslenmesi ebeveyn güvercinler tarafından sağlanır. Yavru, bu bir aylık dönem sonunda kendi kendine beslenebilecek duruma gelmiş olmalıdır. Normalde bu döneme gelmiş bir yavru kuş, beslenmek bir kenara çatı uçuşu bile yapabilmektedir. Herhangi bir sağlık problemleri yoksa bir saat civarı çatı uçuşu yapabilirler. Kendi başına beslenir hale gelmemiş ise sağlıklı büyümüyor demektir. Vakit kaybetmeden bu yavru güvercini en yakın uzmana göstermek gerekir. Büyüme hormonunun normal şekilde salgılanması için güneşten alınan D vitaminine ihtiyaç olması sebebiyle kümes şartlarını da gözden geçirmek gerekir. Sahip olduğunuz kümes yeterli oranda güneş almıyor olabilir. Belki de gebelik dönemi ya da öncesinde ebeveynlerin beslenmesinde bir takım eksiklikler buna sebep olmuş olabilir. Bu ve benzer birçok etkileyici faktör güvercin yavrularının bakımı öncesinde gözden geçirilmeli, riskler ortadan kaldırılmalıdır.

Bir sorun olmadığını farz edersek; toplamda bir ay kadar ebeveyn tarafından beslenmenin ardından bu yavrulara ilk üç ay için özel rasyonlu yavru güvercin yemi verilir. Paketli hazır yemlerde bu rasyon, üretici firmanın uzmanları tarafından hazırlanır. Güvercinin içinde bulunduğu dönemin ihtiyaçlarına göre besin değerleri belirlenmiştir. Açık yem kullanacaksanız ve yavru yeminin rasyonu yem alacağınız yerde hazırlanacaksa satıcının bu konuda bilgili biri olmasına dikkat etmelisiniz. Şahsen, hiç riske girmeden hazır yem almanızı tavsiye ederim çünkü bebeklik döneminde kuşa ne kadar iyi ve doğru bakarsanız bunun sonuçları kuşun tüm hayatına, sizin de güvercin sporu hayatınıza yayılacaktır. Bu arada; bir güvercinin ömrü yaklaşık 15 yıldır.

Yavru güvercinin önünde ilk dönem sürekli yem tutulabilir, bırakın kendisi ihtiyaç duydukça doya doya yesin. Büyüdükçe beslenme ihtiyaçları azalacaktır. Yediği kadarını göz kararı tespit edip, haftadan haftaya büyüme devam ettikçe yemi azaltabilirsiniz. Su içip içmediğine dikkat etmek de çok önemli bir konu. Eğer yavru güvercin suya yabancı duruyorsa, suyu tanımasına yardımcı olmak için kuşa zarar vermeden elinizle tutarak, gagasını su kabına batırıp çıkarabilirsiniz. Bu yöntemle suyu kendi başına içebilir duruma gelecektir. Yavru güvercini besleme sorunu yaşıyor ya da annesiz kalmış yavru güvercin bakımı yapmak zorunda kalmışsanız yavru güvercin elle nasıl beslenir konulu videolara göz atabilirsiniz.

Yavru güvercin bu üç ayı devirdikten sonra yetişkin yemleri ile beslenmeye devam edilir. Artık temin edeceğiniz yemlerde yetişkin rasyonu almaya dikkat etmelisiniz. Bundan sonra yetişkin kuşların yemlerinde rasyon değişimleri yavrulama döneminde(yani bu yavru ebeveyn olacağı zaman), yarış döneminde (yarışacaksa), tüy dökme döneminde ve kış döneminde olur.

Yavru güvercin bakımında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

‘Yavru güvercin bakımı’nda dikkat edilmesi gerekenler şunlardır;

  • Yukarıda konunun dağılmaması için burada anlatmayı uygun buldum; yavru güvercin ebeveynler tarafından beslendiği bir ay sonunda yani kendine yetebilecek aşamaya geldiğinde yuvadan çıkarılır. Çünkü yeni doğacak kardeşler için anne-baba yanında yer açılması gerekir. Bunu olağan akışına bırakmalısınız. Siz öncesinde müdahale etmeyin, bırakın bu yuvadan çıkarma işlemini ebeveyn kuşlar yapsın. Siz bu esnada kümesinizde yavru bölümü hazırlayın, belki de hazırlamışsınızdır. Ebeveyn kuşlar yavruyu kovduktan sonra kuşu bu bölüme taşıyın. Veteriner hekiminizle beraber enfeksiyon önleyici tedaviler ve aşıları bir an evvel yapmalısınız. Böylece; kuşların veba, çiçek, solunum yolları hastalıkları gibi birçok hastalığa yakalanmasını engellemiş olursunuz. Hazır veteriner hekiminize gitmişken, kuşun yaşı ilerledikçe hangi aşıların ne zaman yapılacağını gösterir aşı takvimini de almayı unutmayın.

yavru_guvercin_bakimi

  • Posta güvercini yetiştiriciliğinde yerli ya da yabancı uzman kabul edilen kişiler kuşlarının doğduğu andan ölüm anına kadar sağlık ve beslenme konularındaki bilgilerini düzenli olarak kayıt altına alırlar. Bu bir defter olabilir, bilgisayarda sizin seçeceğiniz herhangi bir dosya ya da yazılım bile olabilir. Kuşlarınızın sayısı arttıkça hafızanız size yeterli gelmeyecektir. Sadece bebeklik döneminde değil, yaşamı boyunca kuşların bu bilgilerini kayıt altına almak gerekir. Bu, tüm profesyonel yetiştiricilerin yaptığı bir uygulamadır.
  • Bir diğer önemli detay şu; güvercinler son derece hızlı büyüyen canlılardır. Bu yüzden yavru güvercin henüz bir haftalıkken bacağına künyesini takmalısınız. Aksi halde kuş büyüdükçe künye takımı çok zor olur. Bu künye kuşun doğum tarihi, cinsi, size ait olduğu gibi bilgileri içerir. Federasyon tarafından belirlenen numara karşılığında bu bilgiler kayıt altına alınır. Merkezi İstanbul’da olan Türkiye Güvercin Federasyonu’na bağlı, size en yakın derneğe giderek künye talebinde bulunabilirsiniz. Kuşun bilgileri ile size verilen künye numarası sisteme işlenir, böylece yavrunuz federasyona kayıtlı bir kuş olur. Bu işlemi yapmadığınız takdirde kuşunuzu güvercin yarışlarına sokamazsınız. Yazının sonunda künye takımıyla ilgili bir video izleyeceksiniz. Bu videoda künye takımının nasıl yapıldığını görmenin yanı sıra güvercinlerin ne kadar hızlı büyüdüklerini de hayretle izleyeceksiniz.
  • Yaklaşık 4-5 aylık olan kuş cinsel olgunluğa erişir. Ama yine de çiftleştirme tavsiye
  • Posta Güvercini

    edilmez. Başarılı, uzman yetiştiriciler genç kuşlardan yavru almak konusunda acele etmezler. Bu konudaki hassasiyeti iyi bilinen Ramazan Hocanın ‘Bırakalım da bu gencecik kuş önce kendini toparlasın. Gücü, kuvveti, kas ve kemik yapısı iyice otursun.’ zihniyetindeki tavrı pek meşhurdur. Ocak ayında doğduğunu varsaydığımız kuşun vücut ritmi muhtemelen ebeveynlerinde olduğu gibi olacaktır. Yani bir sonraki Ocak ayının başı onun için en doğru çiftleşme dönemidir.

Yavru güvercin bakımı ne zaman başlar?

yavru_guvercin_bakimi_2

‘Yavru güvercin bakımı’ aslında yavru doğmadan çok ama çok önce başlar. Ebeveyn kuşlar ne kadar sağlıklıysa yavrularınız ve bu yavruların yetişkinlik dönemi ve hatta bunların yavruları da o derece sağlıklı olur. Elbette bir kuşun sağlığı ve başarısı tek bir etkene bağlı değildir. Nasıl bir ortamda ne şartlarda yaşatıldığı, beslenme şekli, aşıları, idmanları gibi birçok etkene bağlıdır. DNA’dan gelen özellikler de bunlardan biridir. DNA her yeni nesilde bu etkenlere bağlı olarak şekillenir. Bu kısım başlı başına uzun bir yazı konusu. Şimdilik kısaca ebeveyn kuşun beslenmesi konusuna değinelim.

Gebelik döneminde hepimizin bildiği gibi; anne kuş iki can taşıyor. Dolayısıyla aldığı besinler miktar ve özellik bakımından artış gösterir. Miktar artışına kuşunuzun taleplerini gözlemleyerek karar verebilirsiniz. Vitaminlere, minerallere, aminoasitlere, kalsiyum ve benzeri elementlere de aynı şekilde ek ihtiyaç doğar. Malzeme aldığınız yerden yine bu döneme uygun yem vermesini özellikle belirtmelisiniz. Kuşlarınızın sağlıklı gebelik ve yumurtlama yaşamasını sağlamak, doğacak yavrunun da sağlıklı bir bünyeyle hayata başlamasını sağlamak demektir.

Yavru güvercin künye takımı videosunda göreceğiniz, anne altından alınan kuş bir günlük, videoda görülen ikinci güvercin yavrusu üç günlük ve son görülen yavru ise sekiz günlük. İnanılır gibi değil ama lütfen dikkat sekiz günlük yavru güvercinde bile künye takımı zor olabiliyor gördüğünüz gibi.

Posta güvercini ile ilgili benzer yazılar

 

Comments

  • merhaba

    benim evimde annesi olmayan bir güvercin yavrusu var onu sokakta buldum 1 günlük daha neyle ve nasıl beslemeliyim

    • admin

      Merhaba,
      Yavru güvercin annesiz kalmış ve anne kursağından alması gereken sütü alamıyorsa yavru güvercin maması kullanabilirsiniz. Güvercin besinleri satan yerlerden temin edebilirsiniz. Sevgiler,