Posta Güvercin yarışları

Posta güvercin yarışları‘ hayvanların başrol aldığı yarışlar içerisinde at yarışlarından sonra en ilgi gören yarış türüdür. Gökyüzündeki yarış atları benzetmesi biraz bundan dolayıdır. Güvercin severler tarafından kurulan ve yönetilen dernekler tarafından düzenlenen bu yarışların şaşırtıcı sayıda takipçisi bulunur. Görsel medyada bu kalabalığa tanık olma şansımız maalesef ki yok çünkü at yarışında olduğu gibi güvercin yarışları video çekimi yapmak kolay değil. Atlar hipodromda belli bir alanda yarışırlar ve her türlü çekim yapmak günümüz teknolojisiyle oldukça kolaydır. Posta güvercin yarışları bu yüzden izlenebilir bir yarış türü değildir. Çekim imkanı sadece kuşların salım anı ve yuvaya giriş anıdır. Mesafenin tamamında güvercin yarışları izlettirebilecek sistem umarız tez zamanda devreye sokulur. Medya kanallarında bu yarışları izleyemiyoruz diye insanların bu spora ilgisiz oldukları düşünülmesin. Daha önce de yeri geldikçe belirtmiştik; sadece ülkemizde 300.000 civarında güvercin sevdalısı var.

Bu güvercin sevdalılarından bir kısmı güvercin yarışlarına katılarak hayatlarımızı renklendirir. Hepsinin yolu açık olsun ama her yarışta olduğu gibi muhakkak az sayıda kazanan ve çok sayıda kaybedenler olacak. Elbette ki çoğunluk için kaybedilen sadece ikramiye ya da kupadır ama bunun yanında kazanılan deneyim ve haz paha biçilemezdir bize göre. Özetle; yarışan herkes ve her kuş muhakkak bir şeyler kazanır.

Kimi sevdalılar da nedendir bilinmez; yıllarca kuş beslerler ama hiç yarış tecrübe etmezler. Büyük ya da küçük olsun bir kümes hazırlanmıştır, malzemeye, yeme, gıda takviyelerine para yatırmış ve en önemlisi de mesai vermişlerdir ancak gelin görün ki işin en keyifli kısmından kendilerini mahrum bırakır, yarışlara yarışan olarak katılmazlar. Bunun birçok sebebi olabilir;

  • Yarış sezonu iş hayatları sebebiyle müsait olmayabilirler,
  • Yarışmak yerine sadece güvercinlerle bir arada olmayı seviyor ve bu yüzden güvercin besliyor olabilirler,
  • Yarışmak isteyip kendilerine güvenmiyor olabilirler,
  • Yarışmak isteyip güvercinlerine güvenmiyor olabilirler,

Ve kişiye özel başka birçok sebep olabilir. Son iki madde size uyuyorsa okumaya devam edin.

Posta güvercin yarışları hakkında bilinmesi gerekenler

Posta güvercin yarışlarında yarışmak isteyip de kendinizle ilgili güven sorunu yaşıyorsanız bu duygu muhtemelen yarışlar hakkında yeterli bilgiye sahip olmamanızdan kaynaklanıyor. Nasıl olduğunu tam olarak bilmediğimiz, konusu ne olursa olsun aklımızda belirsiz olan her durum biz insanoğluna geri adım attırır. Bu yüzden bu kısımda güvercin yarışlarının nasıl düzenlendiği, nasıl ilerlediği, yapılması gerekenlerin ne olduğu gibi konulara değinelim.

Posta güvercin yarışları rutini şöyledir;

Başta da belirttiğimiz gibi güvercin seven kişilerden bazıları federasyona başvuru yaparak dernek kurar ve bu dernekleri yönetirler. Bu derneklerin hepsi olmasa da bazıları yarış sezonu yarış organize eder ve bunu duyururlar. Yarış gününü, saatini ve salım yerlerini ilgililere bildirirler. Yarışa katılma kararı alan güvercin yetiştiricileri kayıt için kuşlarıyla ve dijital saatiyle birlikte ilgili merkeze gider. Sırası gelen yetiştirici kendi saatini verir ve yarış yetkililerinden biri dijital saat ile dernek bilgisayarının bağlantısını yapar. Kuşların bacaklarında olan, dijital saat tarafından okunacak mikro chip taratılarak sisteme kayıtları alınır. Kayıt listesinden bir örnek kuş sahibine verilir. Kuş ve yetiştiricisinin ayrılık vakti artık gelmiştir : ) Başına bir öpücük kondurabilirsiniz.

posta_guvercini_yarislari_2

Güvercin yarış saatini bilmeyenler olabilir, anlatalım. Posta güvercini yarışlarında kullanılan saatler, yarışları düzenleyen dernekler tarafından kuşunuzun yarış kaydının yapılması, mesafeyi ne kadar zamanda tamamladığı, yarış hızı, yuvaya dönüp dönmediği gibi bilgilerin tespiti için gerekli bir malzemedir. Bu dijital saatleri İnternet üzerinden ve güvercin malzemeleri tedarik ettiğiniz yerlerden temin edebilirsiniz. Derneklere de danışabilirsiniz, kuşlarını yarıştırmaktan vazgeçmiş sadece yetiştiricilik yapan kişilerden ya da başka türlü sebeplerden dolayı elindeki saati satmak isteyen kişiler bulabilirsiniz.

Güvercin yarışının kuralları nelerdir, buradan devam edecek olursak; yarış kaydı yapılan kuşlar derneğin tahsis ettiği özel tasarlanmış yarış kamyonuna alınırlar. Yarışa katılacak olan tüm kuşların kayıtları yapıldığında bu özel kamyon tüm kuşları yarışın başlangıç noktasına götürür. Yetiştiriciler için asıl büyük heyecanlı anların başlamasına az kalmıştır. Belirlenen gün ve saatte hava muhalefeti varsa dernek tarafından yarış tarihi ertelenebilir. Bir sorun yoksa cep telefonunuza mesaj ile kuşların salım anı bildirilir. İşte bu andan sonra saniyeleri saymaya, gözlerinizi gökyüzünden alamamaya başlamışsınız demektir : ) Kuşlar da size ve yuvalarına geri dönmek için sabırsızlanmaktadırlar.

Salım yeri ile kuşun varış noktası olan yuvasının koordinatları bellidir. Fakat bu mesafeler her yarıştırıcı için aynı mesafe değildir. Bu farktan dolayı bazı kuşlar daha az bazı kuşlar ise daha fazla uçmak zorunda kalırlar. Bu yüzden yarışlarda kazananın belirlenmesi ortalama hızı en fazla olan kuş üzerinden yapılır.

Yarıştan döndüğünü gördüğünüz kuş yuva girişine yerleştirilen dijital saatin antenine basıp, ayağına takılı olan mikro cip bu saat tarafından okunana kadar eve dönmüş sayılmaz. Yuvaya dönüşü tescilleyecek şey alet tarafından tarama işleminin yapılmasıdır. Bu yüzden kuşun, vakit kaybetmeden bir an evvel yuvaya girmesi gerekir.

Bu aşamadan sonra güvercin sahipleri dijital saatlerini yarışı düzenleyen derneğe götürürler. Saatin hafızasındaki bilgiler dernekteki bilgisayar sistemine aktarılır ve yarışın sonucunu ilan edecek liste oluşturulur. Yarışmada ilk üçe giren kuş kupa ve para ödülü alır, ilk yirmi kuş ise başarı belgesini alır.

Nelerle karşılaşacağınızı bilmediğiniz için kendinize güveniniz yok ve bu yüzden yarışmacı olmaktan bugüne kadar geri durmuşsanız yukarıda anlattıklarımızla bu kısmı hallettik sanıyoruz. Diğer maddemiz ise güvercinlere güvenmediğiniz için yarışlardan uzak durmaktı. Şimdi de biraz bunu irdeleyelim.

Güvercini şampiyon yapabilmek

 

posta_guvercini_yarislari_3

Bir güvercini şampiyon yapabilmek çoğunuzun zannettiği kadar imkansız değil. Hatta şunu belirtelim ki; güvercinlerin hepsi potansiyel birer şampiyon aslında. Bu hayvanlar müthiş yeteneklerle donatılmış haldeler. Uzun mesafeleri kısa zamanda tamamlama becerilerine ve yön bulma yeteneklerine hayranlık duymamak mümkün değil.

Kimileri şampiyonluğun, sadece yerli ya da yabancı ünlü yetiştiricilerden, çok pahalı olan kuşları satın almayla gerçekleşeceğini düşünür. İnanın bu gerçekten çok yanlış bir inanış. Bu bilgi kısmen doğru ama tamamen doğru değil. Şampiyonluğa giden tek yol sadece bu değil. Bu yüzden, ‘Yarışlara katılmak istiyorum ama güvercinlerimden emin değilim’ diyenlerdenseniz bu inançtan sıyrılın.

Öncelikle; yeteneklerle donatılmış bu canlıların kıymetini bilmek gerekiyor. Kıymet bilmekten kasıt; güvercinleri sevmekten öte onlara hak ettikleri önemi vermek gerektiğidir. Bunu anlatmak bir sürü örneklemeyle olur ama özetle şöyle anlatmaya çalışalım. Her baba çocuğunu sever ama çevrenizi bir getirin aklınıza. Yaşam biçimlerini gözünüzün önünden geçirdiğinizde o babaların hepsinin çocuklarına gereken önemi verdiklerini görüyor musunuz? Şahsen ben görmüyorum. Güvercinlerde ki durum da aynen buna benziyor.

Yaptığımız paylaşımların hemen hepsinde, sizin de bildiğiniz gibi Ramazan Hoca’dan bahsedip duruyoruz. Posta güvercini yetiştiriciliğinde büyük bir kesim için ekoldür kendisi ve bu yüzden bu spordan bahsederken onun adını anmadan geçmek olmaz. Kendisinin kilit sözlerinden biri şu;

Anne ve babası ne kadar yetenekli olursa olsun, güvercinlere hak ettiği gibi bakmıyor ve de doğru metotları uygulamıyorsanız onlardan başarı beklemek yapacağınız en son şey olmalı.

Güvercini şampiyon yapabilmek, bu lafın altındaki detaylarda yatıyor. Yarışçı güvercin alırken dikkat edilecekler,  posta güvercini yarış bakımı, posta güvercini yarış yemi, ilaçları, idmanlar, doğru metotlar, yarış öncesi ve sonrasında yapılacaklar, motivasyon sistemleri, hangi kuşun hangi mesafede yarıştırılacağı, daha yarışa girmeden yarıştaki başarı ihtimalinizi değerlendirmek gibi bir sürü konu var. ‘Çok iş var ve bunları en doğru şekilde nereden öğreneceğiz?’ diyenler için şunu söyleyebiliriz; Ramazan Hoca gibi çok doğru bir adres var. Posta güvercini yetiştiriciliğinde 26 yılda edindiği tüm tecrübe ve özel metotlarından faydalanabilirsiniz. Bu metotlar basit olduğu kadar da zekice ve inanın belli bir rutine bağladıktan sonra uğraşacağınız çok iş yok aslında. Gayet yalın bir dille yazılmış, içinde muhteşem tüyoların bulunduğu posta güvercini yetiştiriciliği e-kitabına muhakkak göz atın.

Posta güvercin yarışlarında bir ya da birkaç güvercini şampiyon yapabilmek sizin elinizde.

Posta Güvercini ile ilgili benzer yazılar:

 

 

Comments

  • ozan
    Reply

    Güzel paylaşım oldukça bilgilendirici

  • Ali gemici
    Reply

    Slm lar ben bu yarislara katilmak istiyorum am nasil

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir