Posta Güvercini Uçurmanın Püf Noktaları

Posta güvercini uçurmak uçurtma uçurmaya benzemez diye bir tabir vardır. Altında yatan anlam aslında çok açık değil mi? Güvercinlerimizi öylesine rüzgara salıp bırakamayacağımızı ifade eder bu özdeyiş. Güvercin uçurmanın belli teknikleri vardır.

Posta güvercini sevdalıları tarafından işin en merak edilen ve bir o kadar da hakkında internet üzerinde özellikle forum sayfalarında yalan yanlış bilgilerin dolaştığı konuların başında gelen bir konudur bu.

İlk yazımın bir bölümünde şöyle demiştim; ‘Posta güvercini sporunda resmin tamamını görebilmeniz açısından genel konu başlıklarını sizin için oluşturdum, bu başlıklara ait yazıları zamanla tamamlayacağım. İlgili başlıklara tıklayarak yazıları okuyabilirsiniz.’ En ihtiyaç duyulan konuların başında gelmesi sebebiyle ben de bu yazımın konusunu posta güvercini uçurmak olarak seçtim. Umut ediyorum bu yazı, bu arayışta olan birçok arkadaşımızın işine fazlasıyla yarayacak.

İnternet’te bunla ilgili bir araştırma yaptığım zaman, çoğunlukla forumlarda bilgi eksikliği olan kişilerin yardım isteme amaçlı sorduğu sorular ve bu soruların altında da yine bilgisi ve tecrübesi pek de yeterli olmayan ama iyi niyetli, yardımsever kişiler tarafından yazılmış cevaplar olduğunu görürdüm. Maalesef ki ciddi şekilde doğru bilgi peşinde koşan insanlar için her kafadan farklı çıkan, aslı astarı olmayan bu sesler ve onlarca web sayfasını ziyaret etmek zorunda kalıp buna rağmen doğru düzgün bir bilgiye ulaşamamak gerçekten çok sıkıcı ve bunaltıcı bir ruh hali yaratıyor. Bu durumun yaşattığı zaman kaybından bahsetmeme sanırım gerek bile yok. Birçoğunuz bu sıkıntıyı yaşamışsınızdır ya da yaşıyorsunuzdur. Neyse ki artık tüm sorularımın cevabını tek tek ele alan muntazam bir rehber buldum ve kendimi rahata erdire bildim. Yazının ilerleyen bölümlerinde tüm detaylara değineceğim böylece siz de bu kaynaktan faydalanma imkanı bulacaksınız.

Posta güvercini uçurmak ne demektir?

Posta güvercini yetiştiriciliğinde ülkemizin ileri gelen uzmanlarından olan Ramazan Ok, merak edip doğru cevabı bulmak için sayfalarca dolaşıp peşinden koştuğumuz tüm bu bilgileri bir e-kitapta topladı arkadaşlar. Böylece ben ve benim gibi güvercin sporunda ciddi şekilde yol kat etmek ve şampiyon güvercinler yetiştirmek isteyen kişiler Ramazan Hoca sayesinde o bunaltıcı internet aramalarını ve zaman kaybını yaşamıyoruz artık. Birçoklarınızın bildiği gibi kendisi 26 yıl boyunca posta güvercini yetiştirmiş. Kendi yetiştirdiği ya da yurt dışından getirtip çalıştırdığı kuşlar ve onların soyundan gelen birçok kuş hep derece almış kuşlar. Tabi ki bu kuşlarını sadece kendisine saklamıyor. Eşleştirerek ürettiği yeni yavruları hediye ya da satım yoluyla posta güvercini sporu camiasındaki birçok kişiye vermiş. Son yıllarda ise posta güvercini kümes kurulumu, güvercin seçimi, güvercin besleme, bakımları ve idmanları konularında A’dan Z’ye genel menajerlik çalışmalarına yönelmiş.

Posta güvercini günlük salımı konusunda Ramazan Hoca diyor ki;

‘Güvercin uçurmanın farklı metot ve biçimleri vardır. Hele ki bizim ülkemizde bu konu tam bir kavram kargaşası. Bir o kadar da tembellik timsali. Uçuş, uçuşun mantığının ne olduğu, idman ve idmanlarımızın altında yatan mantıkları iyi anlamamız ve birbirinden ayırt etmemiz gerekiyor.’ diyor.

Posta Güvercini

Arkadaşlar, işleyen demir pas tutmaz sözünden hareketle, sporcu kuşlarımıza sık sık uçuş ve idman yaptırmak zorunda olduğumuzu hala birçoğumuz anlayabilmiş değil ya da anlamak istemiyorlar. Kar, fırtına, kuvvetli yağış ya da tüy döküm dönemi, sağlık problemi..vs olmadığı sürece kuşlarımızı olabildiğince uçurmamız lazım. Bu hayvanlar doğaları gereği hareket istiyorlar ve bizler onları bir kafese hapsederek tabiatlarını zedeliyoruz. Dolayısıyla bu sıkıntılı durumu hafifleten faaliyetleri es geçememek lazım. Posta güvercini besleyenlerin çoğu sizin de bildiğiniz gibi kuşlarının günlük salımlarını, evet yapmaktalar ancak sadece bununla yetinip başka hiçbir uçuş metodu uygulamadıkları için muhabbet kuşu besleyenlerden pek bir farkları kalmıyor. İtiraf etmek gerekirse bir dönem ben de böyleydim. Ta ki, Ramazan Hocanın 26 yıllık metotlarını öğrenene kadar. O günden sonra güvercin beslemeyi, güvercin sporu olarak görmeye başladım. Ayrıca; bu işin kuşların kafesini temizlemek, yemini suyunu vermek, ilacını vermek ve her gün salım yapıp uçurmaktan ibaret olmayıp bunlardan çok ötede bir yerde olması gerektiğini anladım. Aksi halde bu uğraş zaman ve para kaybından ve öylesine kuş besliyor olmaktan öteye gidemiyor. Kaldı ki bu günlük uçuşu bile Ramazan Hoca sayesinde hakkıyla, olması gerektiği gibi yapmadığımızı görmüş oldum.

Arkadaşlar uçuştan kasıt; kuşun kümesinden günlük salımının yapılarak kuşun yuvasının yakın çevresinde kendi halinde ya da kümes arkadaşlarıyla birlikte uçuş yapması kast edilir. Bu günlük salım uçuşuyla kuşlarımızın gündelik kondisyonu, kanatlarının açılmasını sağladığı gibi o gün aldığı besinlerin kalori miktarına uygun gelecek bir enerji harcaması yaptırarak besinler yoluyla bünyesine aldığı enerjinin kuş vücudunda yağa dönüşmesine de engel olması sağlanır. Diğer önemli bir detay ise; günlük uçuşlar kuşlarımızın az da olsa huyunu suyunu, zekasını ve karakter özelliklerini tanımamıza yardımcı olur.

İdman ise; belli bir plan çevresinde uygulanan ve sporcu kuşlarımıza deneyim, performans, kondisyon sağlayan daha teferruatlı, teknik uçuşlar yaptırmamız anlamındadır. Bu kısım başlı başına sayfalarca yazı yazılabilir bir konu. Şimdilik buna girmeyeceğim. Tabi daha teferruatlı teknik uçuşlar dedim diye gözünüz korkmasın, Ramazan Hoca bunun için pratik ama çok etkili yollar geliştirmiş. İnsan şimdi daha iyi anlıyor binlerce kuşun neden birbirinden hiçbir farkı olmadığını ve içlerinden bir kaçının da nasıl şampiyon güvercin olabildiklerini.

Posta güvercini uçurmak için doğru zaman ve şekil nedir?

Posta Güvercini E-KitapKuşlarımızın günlük salımını, hava şartlarında bir sıkıntı olmadığı sürece her gün yapmak gerekmektedir ama Ramazan Hocanın dediği gibi bunu idman olarak görmemek lazım.

Kümes etrafındaki günlük uçuşlar minimum 1 saat ve kuşlarımıza yemleri verilmeden yapılmalıdır. Kuş sizin zorlamanıza gerek duymadan kafes kapısını açtığınızda kendi isteğiyle göğe yükselmelidir. Çatı üzerinde daire çizer gibi fakat bu dairenin çapı olabildiğince geniş olmalıdır. Sürekli dam üstünde, Kabe etrafında tavaf eder gibi dönmeleri sakıncalıdır. Kendileri açılıp geziye gidebilmeliler. Gidebilenler akıllı kuştur. Aksi halde kuşun önce sağlığından sonra aklından şüphe etmek gerekiyor demiş Ramazan Hoca. Yaklaşık bir saat sonunda kuşları kümese bir düdük ya da alışmasını istediğiniz bir sesle seslenerek kuşlarımızı kümese çağırabiliriz. Kuşları buna alıştırmak için yapmamız gereken şu; salım yapmadığınız zamanlarda kuşlar yemlerini yediği anlarda onlara ıslık ya da düdük çalacaksınız. Çalacağınız melodinin her zaman aynı melodide olması çok önemli. Bir süre bu sese alışan kuş, şartlı refleks yardımıyla günlük salım da uçuşu bitmesine yakınken bu sesi sizden duyduğunda yemliğine yem koyulduğunu anlayacak  ve zaten aç olan karnını doyurmak için hevesle yuvasına dönecek. Tabi ki bu kolaylık yuvasına alışkın sorunsuz kuşlarımız için geçerli.

Diğer kategoride olan kuşlar için önemli birkaç hatırlatma yapalım;

  • Başka bir kümeste uçmuş yetişkin kuşları aceleci davranıp yuvasına döner beklentisiyle salım yapmayın,
  • Başka bir kümesten yavru olarak size gelmiş olsa bile eş tutmamış ise salım da acele etmeyin,
  • Tok karnına salım yapmayın,
  • Eşleri aynı anda salmayın,
  • Hava şartlarını iyi değerlendirin,
  • Hasta, yorgun, kilo kaybı olan kuşları salmayın,
  • Tüy döküm döneminde salım yapmayın,

Yapılması ya da yapılmaması gereken birçok detay var…

“Posta güvercini uçurmak” ile ilgili tüm teknikler ve idman konusundaki tüm metotları öğrenebileceğiniz posta güvercini yetiştiriciliği e-kitabını indirmek için tıklayın. Çok faydasını göreceksiniz.

Posta güvercini ile ilgili benzer yazılar

Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir