Uçan Casus Posta Güvercini

Posta güvercininin çok eski dönemlerden beri haberleşme ve istihbarata sağladığı katkıyı bilmeyen çok az kişi vardır sanırım. Büyüklerimiz tarafından güvercinlerle ilgili bir şeyler anlatılırken dinlemeye doyamadığım kısım nedense en çok bu bölümlerdi. Şimdi bile benzer bir hikaye ya da haber duyduğumda hala aynı heyecanı yaşarım. Siz de bu heyecanı yaşayanlardansanız, okumaya devam.

En sevdiğim örneklerden biri şu;

12 Ekim 1958, tarihinde Edirne ili İsmailce bölgesinde bir  güvercin yakalanmış. Kuşun ayağında bir not varmış. Bulgarca notun tercümesi şöyleymiş; “Fişre’de traktör, nöbette 2 adam”

Fişre, Bulgar sınırından Türkiye içine doğru dikine giren küçük bir derenin adı. Kime, ne anlatmak istediler acaba bu notla?

Bilim adamları tarafından yapılan araştırmalar neticesinde; güvercinlerin dünya üzerindeki geçmişlerinin M.Ö. 1200 yıllarına kadar gittiği düşünülmekte. Bazı eski eserlerde ve mitolojik efsanelerde bu tüylü dostlardan sık sık söz edildiği saptanmış.

Özellikle;

Nuh Efsanesi güvercinlerin üstün yeteneğinin insanlar tarafından ne kadar uzun zaman önce fark edilmiş olduğunu ve onlara verilen önemi çok güzel gösterir. Musevilerin kutsal kitabı olan Tevrat’ta ki bölüm şöyle;

‘Ve Nuh, sular toprağın yüzü üzerinden eksildi mi diye görmek için yanından güvercini gönderdi. Fakat güvercin ayağının tabanına bir dinlenme yeri bulamadı ve gemiye onun yanına döndü çünkü sular bütün yer üzerinde idiler. Elini uzatıp onu tuttu, kendi yanına gemiye aldı. Yedi gün daha bekledi ve güvercini gemiden tekrar gönderdi. Akşam vakti güvercin onun yanına girdi ve işte; ağzında yeni koparılmış zeytin yaprağı vardı. Böylece Nuh, suların yeryüzünden çekilmiş olduğunu bildi.’

Bu örnek bile başlı başına yeterli aslında ama bu kadarla kalmıyor. Güvercinlerden söz eden en eski yazılı kaynak Tevrat. İleri ki tarihlere de göz atalım.

İlk çağlarda, büyük devletlerin ortaya çıkmasıyla birlikte, iletişim ve haberleşme çok büyük bir önem arz etmiş. Devletlerin hızlı ve güvenli haberleşmede gösterdikleri beceri ya da beceriksizlik onların dünya üzerinde ayakta kalmalarına ya da yeryüzünden silinmelerine sebep olmaktaymış. İşte o dönemlerin iletişim teknolojisi sadece “posta güverciniymiş” arkadaşlar.

Birçok medeniyet bu tüylü dostların yeteneklerinden faydalanmayı bilmiş. Eski Mısır’dan Çin’e, Türk medeniyetlerinden Avrupa medeniyetlerine kadar birçok gelişmiş medeniyette  haberleşme ağları kurulmuş. Gündelik hayatla ilgili haberleşmesinin yanı sıra savaş anındaki haberleşmelerde de çok önemli roller almış bu dostlar.

Anadolu’da yapılmış olan kalelerin bazılarında güvercinlikler inşa edilmiş. Düşünebiliyor musunuz? Kalelerimizin mimari yapısının şekillenmesine bile sebep olmuşlar.

Yakın tarihte I. ve II. dünya savaşlarında da telsiz, telefon ve telgraf gibi haberleşme araçlarının kullanılamadığı ya da takibe takılabileceği ihtimali ile yine bu tüylü dostlar tercih edilmiş. Savaş sonrası hizmetlerinden ötürü madalya verilmiş güvercinler dahi olmuş.

Casus Posta Güvercini

Aşağıdaki fotoğraf ; Nazi güçlerinin işgal ettiği Fransa kıyılarından havalanıp, İngiltere’nin en büyük şifre çözücü biriminin bulunduğu Bletchley Parka mesaj uçururken ölen ve 70 yıl sonra David Martin isimli kişinin evinin çatısında bulunan şehit güvercine ait.

Muhtemelen artık askeri bir müzede saklanıyordur.  Benim çatımda bulunmuş olsa, kimseye söylemez, özel bir cam fanus yaptırır, dünyanın en değerli elması gibi onu fanusa yerleştirir ve evimin başköşesine koyardım. Yetkililere buradan duyurulur; İçimden geçen bu olurdu ama tabi ki gerekli mercileri durumdan haberdar ederdim.

casus_posta_guvercini

Çünkü tarihin erken dönemlerinden bu yana insanlar ve hatta uygarlıklar tarihinde çok önemli şekilde yer almış olmaları onları dünya insanına mal olmuş bir hale getiriyor ve bu yüzden bencil davranamayız. Tüylü dostlar vasıtasıyla elde edilebilecek en ufak bir bilgi bile tarih sayfalarında karanlık bir noktayı aydınlatabilir.

Tarihte hayret ve hayranlık uyandıran daha yüzlerce yaşanmış hikaye bulunmakta. İlerleyen zamanlarda yazacağım yazılarda yeri geldikçe bu hikayelere değineceğim.

Posta güvercini yetiştiriciliğinin günümüzdeki yeri

Günümüzde stratejik amaçlarla yaygın bir şekilde kullanılmıyor olsalar da, bu tüylü dostlar hak ettikleri önemi halen görmekteler.

Şahsen; istihbarat alanında güvercin kullanımına halen devam edildiğini düşünüyorum. Daha ilginci ise; sanayi ve endüstriyel casuslukların yoğun olduğu günümüzde çok büyük küresel işletmeler tarafından da kullanılıyorlar. Cep telefonlarının dinlenmesi, net bağlantılı her bilgisayara girilebilir olma durumu bu tüylü dostların önemini ve onlara olan ihtiyacı biraz daha arttırıyor.

Diğer bir kesim tarafından da; hobi maksatlı şekil alan ilişki tam anlamıyla bir tutku. İşin içinde aktif olarak yer alan ve kendini geliştirmiş bir kesimdeyse bu bir hobiden öte çok önemli bir spor dalı.

Güvercin yetiştiriciliği ya da izleyiciliğinin çok büyük bir kitle tarafından müptelaları bulunmakta. Bu ilgiye örnek olabilecek dünya çapında birkaç bilgi vermek gerekirse;

Posta Güvercini E-KitapAlman Posta Güvercini Yetiştiricileri Birliğinin 75.000 aktif üyesi bulunmakta. Ülkemizden bir diğer basit örnek; Facebook’ta amatör ruhla açılmış olan sayfaların toplam takipçi sayısı 300.000 civarında.  Bunlar gerçekten çok ciddi rakamlar arkadaşlar.

Bunların yanı sıra; bu spor azınlık bir kesim için ciddi bir gelir kapısı. Bu branşı ciddiye alan, kendini geliştiren, güvercinlerine karşı tüm görevlerini yerine getiren yetiştiriciler, katıldıkları yarışlarda derece ikramiyelerini almaktalar. İsterlerse derece almış kuşlarını çok ciddi rakamlar üzerinden satarak da bu kazançlarını katlamaktalar. Maddi tatminle birlikte manevi tatmine ulaşmış bu insanların sayısı özellikle ülkemizde oldukça az.  İşin maddi yönüyle ilgili bilgileri daha detaylı anlattığım yazımı muhakkak okumanızı tavsiye ediyorum.

Her fırsatta adını andığımız ve ülkemizde bir ekol olmuş Ramazan Ok Hoca’dan dünyaca ünlü Belçikalı yetiştirici Emiel Denys’e, André Vanbruaene’den Dirk Van Dyck’e kadar tüm bu isimleri başarılı birer yetiştirici olmak için az da olsa takip etmek gerekiyor arkadaşlar. Kees Bosua, Koopman,  Janssen ve daha niceleri.

Posta güvercini ile ilgili benzer yazılar

 

Comments

  • ozan
    Reply

    Çok güzel siteniz var guvercinler ile ilgili başarılı bir site başarılarınız devamını dilerim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir