Posta Güvercini ve Ramazan Hoca

Posta güvercini sporuna hak ettiği önemi veren adam

ramazan hoca

Posta güvercini sporu, yetiştiriciliği, eğitimi hakkında bilgi ve video paylaşımı yapan sitemizde güvercin hastalıklarından güvercin yarışlarına, güvercin kümesleri özelliklerinden güvercin videolarına kadar aradığın her şeyi bulabilirsin. Bu konulardan bahsedilecekse, usta yetiştirici Ramazan Ok’un adı anılmadan geçilmez, bunu da bilirsin :)

Ben ve birçokları için ekol olan usta yetiştirici Ramazan Ok’un bazı anılarına değinerek bu sporla ilgili birkaç detaya dikkat çekerek başlayalım.

Birçoklarınızın bildiği gibi; Ramazan Hoca çok genç yaşlarda posta güvercini sporuyla ilgilenmeye başlamış bir duayen. 1989 tarihinden bu yana, yani tam olarak 26 yıl bu spora emek vermiş. Posta güvercini yetiştirmenin yanı sıra taklacı güvercin deneyimi de oldukça uzun bir döneme dayanıyor. Hayat şartları gereği yani aile babası olmak ve iş hayatı gibi sebeplerle güvercin yetiştirmeye ufak tefek aralar vermek zorunda kalmış olsa da gönül verdiği bu spordan hiçbir zaman vazgeçmemiş.

Posta güvercini yarışlarına ve yetiştiriciliğine ilgi duyup, emek sarf eden kişilere danışmanlık yaptığını, yıllar boyunca edindiği deneyim ve tecrübelerini paylaşmaktan kaçınmadığını da bu işin içinde olan yüzlerce insan bilir.

Çocukları büyüdükten sonra babalık vazifesini hakkıyla yerine getirebilmek için posta güvercini sporunu biraz hafifletmek istemiş. Bu yüzden şu sıralar; posta güvercini kümes kurulumu, güvercin seçimi, güvercin besleme, bakımları ve idmanları konularında genel menajerlik çalışmalarına yönelmiş. Henüz hayata geçirmediği ancak ön çalışmalarını devam ettirdiği ortak kümes projesi var. Şahsen ben ve arkadaşlarım sabırsızlıkla bu ortak kümes projesini beklemekteyiz.

Posta Güvercini Ortak Kümes Projesi

Bilmeyenler için kısa bir açıklama getirelim,

Ortak kümes; yüzlerce posta güvercininin uygun büyüklükteki tek bir kümeste ayrım gözetmeksizin aynı şartlar içerisinde yetiştirilmesidir. Ortak kümes bünyesinde yarışlar da düzenlenir ve yarış sezonunda derece alan ‘posta güvercini’ sahiplerine kazandıkları ikramiyeleri ve başarı belgeleri teslim edilir.

Bu projeyle; posta güvercinlerine ve yarışlarına ilgi duyan ancak güvercin besleyecek yeri ya da zamanı olmayan kişileri rahatlatmak hedeflenmiştir. Ortak kümese bir defaya mahsus olmak üzere yıllık aidatınızı ödersiniz ve güvercinlerin tüm bakım ve ihtiyaçları ortak kümesin yetkilileri tarafından karşılanır. Siz istediğiniz zaman güvercinlerinizi ziyaret eder, bolca hasret giderirsiniz. Böylece; imkansızlık sebebiyle güvercin sevdanızdan ayrı kalmamanız sağlanır. Posta güvercini sevdalılarına müthiş rahatlık sağlayacak bir sistemdir bu.

Hele bir de yetkilisinin Ramazan Hoca olduğu bir ortak kümese dahil olmak, tadından yenmez bir durumdur. Posta güvercini sporundaki 26 yıllık tecrübenin bu yolla sizlere ve güvercinlere ne kadar fayda sağlayacağını tahmin edebiliyorsunuzdur sanırım.

Posta güvercini sporunda kendini hep geliştirmeye çalışmış ve emeklerinin karşılığını bulmuş bu kıymetli insan diyor ki;

Güvercin beslemeye başladığımda büyüklerim tarafından bana iki yol yolduğu söylenmişti. İlki; başarısı ispatlanmamış posta güvercinlerini alıp çiftleştirerek, bu güvercinlerden yavru almak. Sonrasında bu yavru güvercinleri yetiştirip, yarıştırmak ve içlerinden başarılı olanları çoğaltmaktı. İkincisi ise; ulusal ve uluslararası yarışlarda başarı kazanmış güvercin çiftliklerinden bütçemize göre alım yaparak bu güvercinlerden türetmeye devam etmekti.

İkinci yol olan yurt dışından güvercin temin etmek daha maliyetli ve zor görünmesine rağmen, birinci yöntemde yapacağınız masraf ve harcadığınız zaman çok daha maliyetli olabilir. Bu biraz şansınıza kalmış bir durum.

Ramazan Hoca, bu iki yöntemi de denemiş. Belçika’da Emiel Denys ve André Vanbruaene  gibi kendi posta güvercini ırklarını üreten ünlü yetiştiricilerden alım yapmış. Kendisi, bu girişiminin güvercin yetiştiriciliği hayatında aldığı en doğru kararlardan biri olduğunu ifade ediyor. Posta güvercini sporunda tanınıp, isminin bizler tarafından altın harflerle yazılmasında bu tecrübelerinin etkisi çok büyük. Yurt dışından getirttiği güvercinlerin ve bunlardan ürettiği yavru güvercinlerin başarılarını çok iyi biliyoruz.

Yurt dışından posta güvercini alım macerası

Türkiye’de 1999 yılları civarında yayınlanan bir güvercin dergisinde, her hafta birkaç ünlü yarışçı ve yetiştirici tanıtımı yapılıyormuş. Ramazan Hoca o dergide Emiel Denys’i görmüş. Dergideki iletişim bilgilerinden kendisine ulaşmış. Elinde olan ve kendisine satabileceği tüylü dostlar hakkında yaptıkları telefon görüşmesinden sonra Denys’den iki erkek güvercin satın almış. Bu arada Louis Deleus ile tanışma fırsatı da yakalamış ve bir dişi bir erkek olarak bir çift güvercini de ondan almış. Kısa bir süre sonra İsviçre Hava Yolları ile güvercinler kendisine gönderilmiş.

O vakit yaşadığı heyecanı hayal edebiliyor musunuz?

‘Müthiş heyecanlı bir dönemdi.’ diye tanımlıyor kendisi.

Tabi iş bu kadarla kalmıyor. Kuşların idmanlarını hiç ihmal etmemiş. Zaten o vakte kadar kendi idman metotlarını çoktan oturtmuş bulunuyormuş. Bunlara ek olarak; Emiel ve diğer ustalardan öğrendiklerini de sistemine dahil etmiş. Oturttuğu bu idman ve bakım yöntemlerini eksiksiz şekilde uygulamış.

Bu posta güvercinleri; şu anda Türkiye’de başarılı olan tüm Deleus güvercinlerinin ataları oldular, bilginize…

‘Ürettiğim birçok yavru ve o yavruları sattığım kişilerin çıkardığı yavrular ve hatta onların torunları da hep derece almış kupalı güvercinlerdir.’ diyor. Doğru..!

Tabi ki bu posta güvercinlerini sattığı herkese bizzat idmanların ve doğru bakımların ihmal edilmemesi gerektiğini de belirtmiş.

Arkadaşlar, dünyaca ünlü posta güvercini yetiştiricilerinin üzerine basarak söyledikleri bir şey vardır. Hepsinin ifadesi birebir bu şekilde olmayabilir ama mesajın özü şudur;

Anne ve babası ne kadar yetenekli olursa olsun, güvercinlere hak ettiği gibi bakmıyor ve doğru idman metotlarını uygulamıyorsanız bu kuşlardan başarı beklemek yapacağınız en son şey olmalı.

Ramazan Hoca bu kategoride usta bir yetiştirici olarak, güvercin sattığı kişilere bu konudaki tembihini eksik etmemiş. Ne derece uygulayabilmişlerdir bilemeyiz ama ellerinden geleni yapacak insanlar oldukları kesin. Aksi halde; Ramazan Hoca’dan bırakın satın alım yapmayı, yanına bile yaklaşma imkanı bulamazlardı.

Daha sonra Emiel’in başarılı uzun mesafe yarış programında bahsettiği kümeslerden en beğendiği Vanbruaene ırkını satın almış. O günleri anarken şöyle diyor Ramazan Hoca;

Emiel, normalde Türkiye’ye gelemeyecek kuşları benim adıma almaya başladı. André Vanbruaene’un torunu Pascal Van Stee’nin yetiştirdiği iki çift güvercini benim adıma satın aldı. Benim için yaptıklarını hiç unutamam.

Bu posta güvercinlerini kendi aralarında çaprazlayarak yavru güvercinler çıkarmış. Daha sonra Vanbruaene güvercinlerini de Emiel’den aldıklarıyla çaprazlayarak başka yavrulara sahip olmuş. Bu güvercinlerin torunları bile halen başarıyla uçmakta.

Bir dönem sonra, bulunduğu yer itibari ile uzun maraton posta güvercinleri etabı ona uymadığı için kısa ve orta maraton güvercinleri satın almış. Bu mesafelere hazırlamak için seçtikleri Dirk Van Dyck, Kees Bosua, Koopman ve Janssen güvercinleri olmuş.

Arkadaşlar, bu isimler posta güvercini yetiştiriciliğini yaklaşık 2-3 nesildir devam ettiren, hatırı sayılır kişilerdir. Dededen toruna neredeyse tüm aile yetiştiricilik yapmakta ve ellerindeki en iyi kuşları çoğaltarak sağlam ırklar yaratarak, dünya geneline satış yapan çiftliklerin sahipleridir. Elbette bunu sadece para için yapmazlar, satın alım yapan kişinin aldığı güvercinin kıymetini ne derece bileceği ile son derece ilgilenirler. Bir diğer önemli konu şu; biraz kaba bir tabir olacak ama bu yetiştiricilerin kazık atmak gibi bir dertleri yoktur. ‘Satalım gitsin, Türkiye’den dönüp hesap mı soracak?’ mantığında insanlar değildirler. Onlar için paradan ziyade yarattıkları posta güvercini soyunun başarısı ve namı önemlidir. Zaten paraya bir hayli doymuş adamlardır.

Posta güvercini çiftliklerinden bir örnek; Koopman Çiftliği

güvercin çiftliği

Bu sıralar net üzerinde hızla yayılan bir video var, belki rastlamışsınızdır. Belçikalı yetiştirici Leo Heremans’ ın Bolt isimli posta güvercinini 400.000 Amerikan Doları’na Çinli bir iş adamına sattığını anlatan bir video. Heremans o sezon ki satışlarında yaklaşık 500 güvercinini satarak toplamda 5,5 milyon dolar kazandı. Ortalamaya vuracak olursak bir güvercinden 11.000 Amerikan Dolar’ ı kazanmış oluyor. Bu örneği vererek; paraya doymuş olduklarını sizin görmenizi istedim.

Yeri gelmişken söyleyelim; bu rakamlar yurt dışından güvercin satın almak isteyenleri korkutmasın. Çiftliklerindeki her güvercin illa bu fiyatlardan satılmıyor. Her bütçeye göre yetenekli güvercinleri mevcut bu çiftliklerin. Posta güvercini sporunu farklı bir boyutta yaşamak istiyorsanız ve imkanınız varsa bu güvercin çiftliklerinden tüylü dostlar temin etmeye bakın derim. Hatta imkan var mı yok mu kısmı bir kenara, imkan yaratmanızı tavsiye ederim.

Posta güvercini yetiştiriciliği e-kitabı

Posta Güvercini

Ramazan Hoca’nın bu ünlü çiftliklerden güvercin temin etme tecrübelerinin diğer detaylarını ve posta güvercini eğitimi ve bakımıyla ilgili bilinmesi gereken ne varsa bu bilgilerin tamamını yazıya döktüğü bir e-kitabı bulunuyor. Posta güvercini yetiştiriciliği e-kitabı. Baştan sona kılavuz niteliğinde bir kitap. Yazının sonunda e-kitabın linkini vereceğim, sayfasını ziyaret edip bir göz gezdirirsiniz. Böylece siz de bu dev adamdan faydalanma imkanı bulursunuz. Ayrıca tahmin edersiniz ki; ‘Hey, Emiel bana oradan iyi bir kuş gönder’ demekle olmuyor bu işler. Öncelikle; güvercini hangi mesafede uçurmak istediğinize karar vermeniz gerekiyor. Maraton, orta maraton, vites… Almak istediğiniz posta güvercinini hangi mesafede yarıştırmak istiyorsanız alım yapacağınız çiftlikler buna göre değişiyor ve ardından gelecek olan diğer detayları da bilmeniz gerekiyor. Örneğin; maraton yarışları için Belçika’dan alım yapabileceğiniz çiftlikler yaklaşık 8-10 tanedir. Hollanda’da 4-5 çiftlik bulunmaktadır. Ama aynı ülke içinde olunsa dahi orta maraton ve vitesler için çiftlik sayıları, isimleri değişiklik gösteriyor. Bu ve benzer detayların sadece yurt dışından alırken değil, Türkiye’den güvercin satın alırken de önemli olduğunu biliyorsunuz. Bilmiyorsanız öğrenmeye engel bir durum yok, öğrenmenin yaşı yok. Posta güvercini yetiştiren binlerce isimsiz insandan farkım olsun diyenler gereken araştırma ve geliştirmeyi zaten yapmaktalar. Özellikle yeni nesil bu konuda canavar gibi. Bizlerden daha hızlı yol kat edecekleri kesin. Mesai harcadığınız bu uğraş sadece hobi olarak kalmasın ve size maddi külfet getirmesin istiyorsanız siz de posta güvercini sporunun tüm inceliklerini uzmanlardan öğrenmeye bakın. Posta güvercini yetiştirmek bir hobiden öte, çok önemli bir spor dalı. Bunun bilincine varabilmiş, kendini bu konuda geliştirmeye çalışan kişiler emeklerinin karşılığını her yarış sonrasında almaktalar. Siz de onlardan biri olmak istiyorsanız Ramazan Hoca’nın 26 yıllık tecrübelerine buradan sahip olabilirsiniz ama alttaki son birkaç satırı okumadan gitmeyin lütfen.

Posta güvercini sporunun önemi

Yazının başında ‘Ramazan Ok’un bazı anılarına değinerek bu sporla ilgili birkaç detaya dikkat çekmek istiyorum.’ demiştim. Yazı içerisinde bu detaylara değindim.

Bu detayları özetleyecek olursak;

  • Posta güvercini yetiştirmek ya da yarıştırmak; bir hobiden öte çok önemli bir spor dalıdır.
  • Kümes, bakım, sağlık ve idman konularında güvercinlerin tüm ihtiyaçlarını eksiksiz şekilde yerine getirmiyorsak zamanımızı ve paramızı boşa harcıyoruz demektir,
  • Posta güvercini yetiştiriciliği ile ilgili kendimizi sürekli geliştirmemiz, okuyup araştırmamız ve en doğru bilgileri uygulamamız gerekmektedir.

Şampiyon posta güvercinleri yetiştirip, uzun yıllar başarılarını görmeniz dileğiyle…

Posta güverciniyle ilgili diğer yazılara aşağıdan göz atabilirsiniz.

Diğer yazılar:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir